Waarom één-tiende punt zo belangrijk is

do, 21 mei 2015

bijles betaalbaar repetitie so toets Het verschil tussen een 7,6 en een 7,7 is minimaal. Om precies te zijn: één tiende punt. Geen probleem, zou je zeggen. En inderdaad: het verschil tussen een 7,6 en een 7,7 is niet zo vreselijk boeiend.

Bij zo'n cijfer ga je je ook niet afvragen waarom de docent de ene leerling een 7,6 en de andere leerling een 7,7 heeft gegeven. Zou je die moeite wel nemen, dan ga je merken, dat de ene leerling het ene antwoord niet iets beter heeft geformuleerd dan zijn klasgenoot. Hij gaf waarschijnlijk net iets meer uitwerking en een net iets completer antwoord op de vraag. Of misschien zette de ene leerling het plusje op de juiste plek, terwijl zijn klasgenoot daar een minnetje voor invulde. De ene leerling schreef “j'étais” op als antwoord, waar de andere leerling het streepje op de e vergat en “j'etais” opschreef.

Kortom: om een tiende punt verschil te boeken hoef je niet veel fout te doen. Zo'n foutje maak je eenvoudig en snel. Merk je er bij een 7,6 en een 7,7 weinig van. Anders wordt het als je kijkt naar een 5,4 en een 5,5. Het verschil tussen deze cijfers is net zo groot als bij de zevens. Echter: in plaats van dat het verschil één tiende punt is, is het verschil meteen ook één vol punt!! Bij de 5,4 rondt de docent het eindcijfer omlaag af naar een 5 en bij de 5,5 wordt naar een 6 afgerond.

Nu blijkt het plusje of het minnetje opeens ernstiger consequenties te hebben. Hier kan sprake zijn van het verschil tussen slagen en zakken!

Onze bijlesdocenten hebben juist in deze maanden extra focus op de afwerking. De bijlesleerlingen krijgen iedere keer te horen, dat ze vooral scherp moeten blijven, dat ze de gegeven antwoorden allemaal moeten controleren. Dat ze de gehele tijd gebruiken voor hun toetsen en: dat ze steeds moeten nagaan of ze ook inderdaad antwoord hebben gegeven op de gestelde vraag.

Een voorbeeld. Als tijdens een proefwerk wordt gevraagd wanneer Karel V is geboren moet je als leerling niet antwoorden, dat Karel V de koning van Spanje was... Zo'n antwoord is weliswaar niet onjuist, maar het is geen antwoord op de gestelde vraag...

Dat ene tiende punt: voor je het weet ben je dat zo maar kwijt. Wees dus in de afwerking van je komende proefwerken zo scherp als een scheermes en zorg er juist nu steeds voor dat je optimaal uitgerust naar school toe gaat!