Betaal voor overgaan nooit meer dan nodig

wo, 28 januari 2015

“Zittenblijven is duur en ook nog eens ouderwets” Met dit bericht verraste de pers Nederland in de derde week van januari. Het was al oud nieuws, maar het kan nooit kwaad om dit soort berichten eens in de zoveel tijd onder de aandacht van de ouders te brengen.

Er zijn diverse berekeningen gemaakt, alle afhankelijk van de gegevens die men in de berekening stopt. De ene gaat alleen uit van de kosten voor de ouder, de ander neemt de onderwijskosten van een extra jaar mee, en weer een ander berekent de kosten op lange termijn, waarbij zelfs het verlies aan pensioenopbouw wordt meegenomen.

Ik moet eerlijk zeggen: soms zijn die berekeningen aardig om elkaar mee om de oren te slaan. In een aantal gevallen echter gaat de kost voor de baat uit. Er zijn talloze kinderen voor wie een jaartje extra onderwijs echt geen kwaad kan.

Sterker nog, voor hen kan het heel verstandig zijn om een jaar langer over school te doen. Het kan gaan om een kind dat nog niet helemaal klaar is voor het uiteindelijke niveau, het kan gaan om een kind dat door omstandigheden even op adem moet komen. Enfin: vul maar in, er zijn zoveel redenen om even pas op de plaats te moeten maken.

Er is een spreekwoord dat zegt: “door een stap achteruit te doen kan je verder springen”. Dat is een mooie en die geeft goed aan dat zittenblijven voor een kind een heel nuttige zaak kan zijn.

Wij van Betaalbarebijles.nl krijgen echter nooit te maken met de ouders en kinderen die een jaar zittenblijven in overweging willen nemen. Als bijlesinstituut worden wij in die gevallen ingeschakeld waarbij overgaan of slagen de best (of enig) denkbare optie is. Voor hen is zittenblijven geen optie en voor hen is zittenblijven nodeloos duur. Bij betaalbare bijles gaan we er van uit dat je de kosten om over te kunnen gaan daarom ook tot het minimum moet zien te beperken. Een schooljaar is al duur genoeg.

Een rekenvoorbeeld: Wiskundebijles kost in Nederland gemiddeld € 30,00 per uur. Als u voor dit bedrag uw kind een schooljaar lang bijles laat volgen, dan bent u € 1200,-- kwijt. De kosten van een bijles wiskunde bedragen bij Betaalbarebijles.nl € 20,50 per uur. Bij Betaalbarebijles.nl betaalt u daarom voor exact dezelfde service € 820,-- per jaar. Een verschil van € 380,--. Als je die kosten toch aan je kind wil uitgeven: voor € 380,-- koop je een paar setjes leuke kleren voor je kind.

Een ouder die zijn kind een schooljaar lang 1 maal per week op bijles zet is op jaarbasis al gauw € 1500,-- kwijt. Ouders die hun kind bij Betaalbarebijles.nl op wiskundebijles zetten doen het haast voor de helft?

Ons advies is daarom: betaal voor overgaan nooit meer dan nodig.