Hoe vaak bijles?

di, 18 november 2014

Regelmatig zien we dat leerlingen van, met name, de hogere klassen, hun bijlessen zelf plannen. Ze laten zich vaak leiden door de toetsen die door het schooljaar heen worden gegeven. Dat betekent dat deze leerlingen vaak 2 of 3 bijlessen achter elkaar volgen. Vervolgens houden ze er even mee op om na een week of vier weer terug te keren. Ze volgen vervolgens weer 2 of 3 bijlessen, en ga zo maar door.

 

De topdocenten van betaalbarebijles.nl helpen alle leerlingen even graag. Het werken met hogere klassers is daardoor soms wel een extra uitdaging.

 

De leerlingen komen na hun afwezigheid van enkele weken terug met een behoorlijke hoeveelheid opgestapelde vragen. Daar is niets mis mee, maar het feit wil dat ze door het opstapelen van hun vragen in een te korte tijd te veel antwoorden nodig hebben.

 

Niet voor niets heeft de docent op school de lesstof over een week of 6 - 7 uitgesmeerd. Dat is de tijd die de leerling nodig heeft om de stof tot zich te nemen, te oefenen en om te kunnen werken aan het leren beheersen van de lastiger onderdelen van dat specifieke vak.

 

Bij het volgen van bijles gaan jongelui er van van uit dat die bijlessen bedoeld zijn om vragen te kunnen stellen over de onderdelen die de leerling lastig vindt. Dat is aan de ene kant juist, maar aan de andere kant is een bijles vaak ook bedoeld om zo ontspannen mogelijk naar de nieuwe toets toe te werken. Het opstapelen van vragen levert daarom juist spanning en tijdsdruk op die eigenlijk vermeden zou moeten worden.

 

Als je dan kijkt naar de totale hoeveelheid bijlessen die er in totaal is gevolgd zie je dat het aantal gevolgde bijlessen overeenkomt met een gemiddelde van 1 bijles per week.

 

Ons advies is daarom: neem 1 bijles per week en sla desnoods hier en daar een weekje over maar laat, als het even kan, geen 3 weken tussen je bijlessen in zitten.