Pre-examenklas

di, 28 oktober 2014

Je kind zit nog nét niet in de eindexamenklas maar de schaduwen van het eindexamen zijn wel zichtbaar. Nu al breekt een spannende tijd aan. Wist je dat een aantal cijfers die jouw kind in dit schooljaar scoort meetelt voor het eindexamencijfer en wist je dat de kennis die jouw kind in dit schooljaar opdoet feitelijk al eindexamenstof is?

 

Zo'n pré-examenjaar is best wel pittig. Veel jongelui struikelen in dit jaar en, erger nog: in een aantal gevallen betekent dit dat er een streep door het eindexamen wordt gehaald. Veel scholen bepalen op grond van een jaarcijfer of zij er vertrouwen in hebben dat jouw kind uiteindelijk met succes het eindexamen zal halen.

 

Doubleren (zitten blijven) heeft vaak ernstiger gevolgen dan je wel denkt!

 

In zo'n klas zit jouw kind op de top van de puberteit. Het lichaam groeit, de hormonen gieren door de keel en relaties worden belangrijker dan ooit. Sporten, werken en uitgaan zijn bezigheden die haast tot verworven rechten zijn verheven.

 

Kennis wordt in dit jaar belangrijk, maar kennis opdoen, kennis vasthouden en kennis intrainen is in dit jaar zo'n beetje het laatste ding waar een kind interesse in heeft. Andere dingen worden belangrijker en krijgen vaak zelfs een prioriteit die soms onverantwoordelijke trekjes begint te krijgen.

 

Bijlessen en huiswerkbegeleiding zijn vanaf dit jaar zaken waar een kind haast een vetorecht op heeft. Als een ouder voorzichtigjes bij het kind polst of bijles niet tot de mogelijkheden hoort, dan komt er vaak veel verzet, niet zelden gevolgd door een lange tijd van ijzig stilzwijgen in huis van de kant van het kind.

 

Kortom: je moet als ouder in dit jaar niet alleen een goede ouder zijn, je bent ook nog een begaafd psycholoog, een succesvol mediator en ... een harde heelmeester.

 

De mensen van Betaalbarebijles kennen vaak speelse- en op deze scholierengroep afgestemde oplossingen om de jongelui op een leuke- en eigentijdse wijze aan het werk te krijgen en te houden. “Bijles en huiswerkbegeleiding”, het zijn woorden die plotseling een andere betekenis krijgen als je ziet hoe eigentijds en aantrekkelijk het gegeven kan worden! We geven niet alleen examentraining aan het eind van het schooljaar, maar bouwen aan kennis en inzicht gedurende het hele schooljaar!