Een kilo peer-feedback graag

di, 7 oktober 2014
Mag ik 1 kilo peer feedback? Loes is onze orthopedagoge die belast is met alles wat te maken heeft met bijlessen voor kinderen van de basisschool. Tijdens een vergadering introduceerde ze bij ons het begrip “peer feedback” (spreek uit: pier fiet bèk). Alleen de kreet al deed ons even stil zitten …. “uhm, mag ik daar 1 kilo van?” was een schuchtere reactie van een van de collega's.

 

Loes snapte meteen dat je met vakjargon voorzichtig moet zijn en zij legde meteen uit wat zij hiermee bedoelde.

 

Het kwam er op neer, dat kinderen graag en gemakkelijk van leeftijdgenoten (die noemen ze “peers”) leren. Haar voorstel was om tijdens onze bijlessen kinderen in staat te stellen van elkaar te leren. Peer feedback dus. Ze had er verder niet gek veel woorden meer voor nodig om de rest toe te lichten. Iedereen bij ons weet nu wat we bedoelen als we het over peer feedback hebben: tijdens de bijlessen krijgen de leerlingen van de basisschool naast de uitleg en hulp van de bijlesdocent vanaf nu tijd om een poosje van elkaar te leren. Simpel: peer feedback.